Beemster kaas dankt haar naam aan de Beemster polder. Deze polder was vroeger een binnenmeer. Dit meer is in 1612 drooggelegd. Het droogleggen bleek een slimme zet, omdat de kleibodem heel vruchtbaar was voor gras. Dit leverde boeren hoge opbrengsten voor hun melk op. Iets wat eigenlijk nooit is veranderd. Rond 1900 besloten veehouders in de polder samen te gaan werken en bouwden ze kleine fabriekjes, waarmee zij van hun afgeroomde melk kaas konden maken. Inmiddels werken er in de kaasmakerij 2 kaasmeesters en ruim 40 kaasmakers. Samen met zo’n 170 andere collega’s maken zij elke dag de lekkerste Beemster kazen.
Benieuwd hoe het er aan toe gaat op de boerderij en in de kaasmakerij? Bekijk dan de korte video’s hier.
Helaas is de kaasmakerij niet te bezoeken. Wat wel te bezoeken is zijn twee van de bij Beemster Kaas aangesloten agrarische bedrijven. Neem contact met mij op voor meer informatie.